Iubesc schiul și iubesc Valea Dorului. E locul care mi-a intrat în suflet de la prima coborâre. Am îndurat geruri crunte, cozi și de trei ore la telecabină sau telescaun, blocaje pe drum sau în stațiune, doar ca să schiez acolo… Ani de zile, am acceptat, eu și mii ca mine, cea mai absurdă situație din lume: două schipassuri, pe aceeași bucată de munte și, prin urmare, cele mai mari tarife. Mai mari chiar decât în străinătate. Am visat la un domeniu schiabil ca afară.

De o lună și jumătate, visul prinde contur. Vom avea o nouă gondolă, care va lega Cota 1400 de Valea Soarelui, cu o capacitate de 1800 de oameni pe oră. Ce înseamnă asta? Că nu vom  mai face cozi la telecabină, că vom putea schia cu un singur pass și că vom ajunge la 2000 în aproximtiv 15 minute. Ca să mă asigur că nu e doar un vis, l-am sunat pe primarul din Sinaia, Vlad Oprea, care mi-a spus și data inaugurării: 20 de decembrie! Mai mult, vor fi și tunuri de zăpadă artificială, în caz că nu vom avea o iarnă bogată. Vin de ani buni în Valea Dorului și știu toate vulnerabilitățile zonei, așa că l-am mai întrebat pe Vlad Oprea punctual:

  • ce ne facem cu cozile de la ghișeele de cartele? Ei bine, începând din această iarnă, vom putea plăti și online sau de la recepția hotelului ( sper să înțeleagă și hotelierii cât e de important să nu avem stresul ăsta că am putea sta la coadă o oră, cel puțin…)
  • ce facem cu parcarea de la prima gondolă? Dacă nu ajungi la timp, nu mai prinzi loc. Înteleg că și parcarea se va mări. Vor fi în plus vreo 40-50 de locuri. Insuficiente, ma gândesc, dar primarul spune că are de gând să pună la punct și transportul public, în așa fel încât să putem ajunge cu skibus-ul.
  • ce facem cu porțiunea aceea de dat la bețe de la telescaunul nou spre Carp sau Drumul de Vară? O să se facă acolo o conexiune, astfel încât intrarea în cele două pârtii să fie lină.

E o lucrare amplă, sunt în joc bani europeni și sper să se țină de cuvânt. Oricum, ce am scris rămâne aici și am de gând să verific lună de lună, nu de alta dar vreau să schiez pe 20 decembrie. Până atunci, câteva poze:

raiul-schiorilor-01edited

raiul-schiorilor-02edited

raiul-schiorilor-03edited

PS. Rămâne, în continuare, problema traficului. N-o să avem autostradă prea curând, așa că de chinuit, tot o să ne chinuim. Și mai sper ceva. Să apuc ziua în care va fi un domeniu schiabil care să lege Valea Dorului de platoul Babele…