Am citit multe povești despre evrei și Holocaust. Toate sunt cutremurătoare și e nedrept sa faci o ierarhie, când vine vorba despre un subiect atât de dureros și acum, după mai bine de 60 de ani.
Aveam în bibliotecă Jurnalul Annei Frank de câțiva ani (a apărut la Humanitas, în 2011). Am tot amânat să mă apuc de el, pentru că, știind povestea acestei fetițe de 14 ani, ma gândeam că nu sunt pregătită sufletește. Cum însă, de ceva vreme, mă preocupă în mod special tema celui de-al doilea război mondial, i-am citit Jurnalul.
N-o să fac o recenzie de carte. E o poveste pe care o citești cu-n nod în gât și cu sufletul strâns. Când o să am un copil, aș vrea să-i vorbesc despre Anne, despre curaj și talent. Despre suferință și nedreptate. Despre abuzuri și nebunie. Despre viață și moarte. Chiar dacă toate astea par mai mult decât poate duce un copil. Anne își dorea să fie jurnalistă și scriitoare. Probabil că ar fi fost sclipitoare. Așa cum îi este și scriitura. O autoanaliză matură și profundă, dar și un spirit de observație ascuțit și o capacitate extraordinară de descriere a celorlalți ocupanți ai Anexei și a situațiilor de viață (opt oameni, două familii de evrei, trăiesc în clandestinitate, în 46 de metri pătrați, vreme de aproape doi ani, pînă când cineva îi trădează și sunt ridicați de Gestapo. Unul singur supraviețuiește Holocaustului, tatăl Annei, cel care toată viața a luptat ca povestea fiicei sale să fie cunoscută de o lume întreagă). Am terminat jurnalul azi-noapte și-mi pare rău ca nu l-am citit din prima clipă. Până acum, n-aveam nicio dorință să merg la Amsterdam, deși știu ca e un oraș minunat. O voi face în curând. Pentru Anne Frank…