S-a întâmplat un lucru foarte important, ieri, la Senat. Știu, nu e despre pensii și salarii ca să devină și știre sau subiect de dezbatere națională. Dar eu am de gând să vorbesc despre asta, pentru că mi se pare că violența domestică e un lucru foarte grav în România. Și cred că nu putem să extirpăm fenomenul decât schimbând legea, care este mult prea blândă pentru brutele care-și bat nevestele și copiii. Și oricâte campanii s-ar face, oricât de mult s-ar discuta despre subiect, tot nu contează, atâta vreme cât aceeași lege le permite bărbaților bătăuși să se întoarcă acasă și să-și continue violențele.

Concret, ieri s-a făcut primul pas. A fost aprobat în Senat un proiect de lege care prevede ca ordinele de restricție în cazul victimelor violenței domestice să fie judecate în regim de urgență, în cel mult 72 de ore de la depunerea cererii. Proiectul merge în Camera Deputaților, decizională, și sper că va fi adoptat cât mai repede și acolo.

Ce-aș mai schimba eu? Aș mări considerabil cuatumul amenzilor pentru cei care își terorizează familia. Atât de mult încât să se gândească de două ori înainte să-și arate mușchii acasă. Și da, dacă nu pot plăti amenda, pușcărie. Așa e în Franța, de pildă. N-o să mă apuc să înșir aici toate statisticile care arată amploarea fenomenului, nu s-ar speria oricum cei care își mutilează sufletește familiile… Rațional, nu emoțional, trebuie modificată legea. Vă țin la curent. Sper să treacă cât mai repede și de Camera Deputaților.