Iașul iubește teii și îi replantează. Când spun Iași, nu pot să nu pun alături și referirea la tei. Copacii aceștia fac parte din ființa orașului. Sub domnia lui Nichita, s-a întâmplat cel mai crunt masacru: au fost tăiați teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Și-au fost tăiați mișelește, noaptea, fără consultarea oamenilor care trăiesc zi de zi în urbe. În loc, au răsărit salcâmi japonezi, arbori fără nicio legătură cu istoria orașului nostru. O afacere pentru care nu a fost tras nimeni la răspundere. Încă…

În mai 2014, Iașului i-a mai trecut un glonț pe la ureche. Mai mulți tei din Parcul Expoziției din Copou au fost marcați, spre a fi tăiați. Însă atunci am reacționat cu toții. Au fost campanii și pe net și la televizor (inclusiv în emisiunea pe care o prezint), în care ieșenii și nu numai au protestat față de această intenție odioasă. Mi-aduc aminte cum ne acuza Gheorghe Nichita, pe mine și pe Daniel Buzdugan, că ducem o campanie împotriva Iașului, ca niște fii nerecunoscători sau că facem jocuri politice, pentru ca, mai apoi, să se dovedească faptul că da, teii aceia ar fi fost tăiați, dacă n-am fi reacționat. Iar la câteva luni distanță, am văzut, de fapt, cine făcea jocurile. Și mai ales cum.

La doi ani de la acel februarie negru, când bulevardul Ștefan cel Mare a fost chelit, Iașul își ia teii înapoi. În urma unui vot, inițiat de cei de la http://iasuliubesteteii.ro, copacii vor fi replantați. Se va întâmpla în luna noiembrie și cred că, simbolic, ar putea fi a doua sărbătoare a Iașului. La care poate că ar trebui să participăm cu toții.

Și mai cred ceva: Iașul și oamenii lui merită, în scaunul de primar, un om care să le respecte valorile, să-i asculte și să le înțeleagă sufletul.