simona-ghergheE luni, cu trei saptamani inainte de vacanta. Ce moment mai bun sa gasesc sa visez…

Am vizitat-o acum patru ani. Cand vine vorba despre Grecia, nu pot sa nu ma gandesc la Hydra. Cele mai frumoase insule sunt acelea unde nu poti ajunge cu avionul. Locurile astea pastreaza cel mai bine autenticul traiului elen. Sa nu crezi, insa, ca nu e o insula aglomerata, in lungile luni de vara.
Ca sa ajungi in Hydra, trebuie sa treci prin Atena. Din Pireus, cu un feribot, drumul pe mare nu dureaza mai mult de trei ore.
Insula e micuta si cocheta. Daca vrei sa stai acolo pret de cateva zile, e bine sa stii ca vei avea de mers. Pe jos! Legea locala interzice masinile sau motocicletele. Localnicii sunt obisnuiti. Pentru ei, urcatul scarilor nu mai e o corvoada, in zilele toride de vara. Daca esti turist, ori te adaptezi, ori incerci plimbarea cu calul sau magarul. Eu n-am reusit… Coborarea calare, pe strazile inguste, cu nenumarate scari, mi s-a parut imposibila si n-am putut sa depasesc senzatia aia ca o sa cad in cap de pe coama calului. Totusi, ca varianta de avarie, exista si taxiurile pe apa, insa doar ca sa te duca din port spre plaja, de exemplu.
Am observat ca romanii, cand e vorba de mers la mare, sunt foarte interesati de plaja. Sa fie cat mai aproape de hotel si musai cu nisip. Ei, nu prea o sa gasesti asa ceva in Hydra. E o insula cu multa piatra, iar hotelurile, cele mai multe in zona inalta, au piscina. Chiar si asa, locul are o poezie aparte. Nu degeaba i se spune insula artistilor. Habar n-am daca celebritatea ei a inceput cu Leonard Cohen, dar, cu siguranta, artistul a facut PR considerabil pentru coltul asta de rai.
La inceputul anilor ’60, Cohen ajunge pe Hydra, in mijlocul unei comunitati de artisti, si se indragosteste pe loc. La vremea aia, viata pe insula era extrem de rudimentara. Fara curent electric, telefoane sau canalizare. Insa intoarcerea asta la natura si la lucrurile simple pare sa-l fi incantat atat de mult, incat isi cumpara o casa alba, traditionala, din piatra.
Cand am ajuns pe insula, primul meu gand a fost sa merg sa-i vad casa. Ii iubesc muzica si am vrut sa simt locul acela care l-a inspirat si unde si-a petrecut ani buni. O casa spre varful dealului, curata, alba, cu o poarta mare, gri(fotografia e chiar de acolo…). Mi-ar fi placut sa traiesc vremurile acelea, cu insula necalcata de liota interminabila de turisti… Imagineaza-ti ca, atunci cand a ajuns Cohen pe Hydra, erau un bar si vreo patru taverne. Astazi, zona portului e populata de terase, care mai de care mai atragatoare, magazine de bijuterii sau tarabe cu suveniruri. Chiar si asa, Hydra e un loc ce tine de Grecia autentica si incantatoare, la fel cum sunt toate insulele Saronice(Spetses sau Poros). Dar despre preferata mea, Spetses si despre Poros, intr-un episod viitor…

(Foto: Traveller)