Vad zilnic povesti tragice, despre familii care traiesc la limita subzistentei. Cele mai multe au copii numerosi, iar alocatia e, poate, singura sursa de venit. 42 de lei cat este, acum, suma acordata lunar unui copil e…nimic. 84, putin mai mult decat nimic. E un pas inainte, iar pentru multe familii inseamna AER. Dar…. nu cred ca alocatia diferentiata, in functie de veniturile parintilor, e o solutie moral corecta. Si nici constitutional corecta. Copiii sunt egali, in fata legii. Atentie! Alocatia este dreptul lor, nu al parintilor, cum gresit se pune problema. Si nu e corect sa punem in felul acesta stigmatul saraciei pe atatia copii, deja amarati.

Ce ar putea sa faca statul, daca s-ar schimba Constitutia si s-ar permite diferentieri? Pai poate sa dea o alocatie progresiva, care sa fie mai mare pentru al doilea, al treilea sau al patrulea copil(asa e in multe state UE). In felul asta, creste si natalitatea.
Ce poate sa faca Statul acum? Sa identifice familiile extrem de sarace si, in loc sa le dea “alocatia de copil sarac”, sa le distribuie niste bonuri valorice, cu care sa-si cumpere DOAR mancare. Rezolvam si problema banilor, irositi pe bautura.
Romania are copii. Sa n-o impartim in copii saraci si copii bogati.