Iubesc locurile care au o poveste. Iar povestea celei mai frumoase insule din Grecia este, de fapt, un roman.

Eram în facultate cand l-am citit prima oara. Nu stiam mare lucru despre Grecia sau despre insula, nu exista nici macar sfantul google ca sa ma ajute. Si cu toate astea, mi-am dorit, atunci, sa ajung macar o data-n viata asta in locul acela pe care l-am intuit, l-am simtit ireal de frumos.
Aveam sa aflu, peste ani, ca insula Magicianului (caci da, despre romanul lui John Fowles e vorba), adica Phraxos, nu exista. Ca e vorba despre Spetses, un loc de care n-auzisem, undeva la vreo patru, cinci ore de mers cu vaporul pe mare din Portul Piraeus.
Aveam sa ajung pe Spetses la cativa ani dupa ce am recitit cartea. De cum am pasit pe insula, mi-am dat seama ca intuitia nu ma inselase. Era ACEL loc pe care mi-l imaginasem. Inima Greciei, autentica pana-n adancul ei, cu totul si cu totul altceva decat vazusem pana atunci. N-am sa uit emotia cu care am cautat casa Magicianului. Si nici lacrimile, in momentul in care s-a ivit, de dupa serpentine, mare, alba, cu arcade si cu atatea mistere. Iar mai jos de casa, cea mai frumoasa plaja. Agia Parascheva, ascunsa printre pini, la poalele muntelui, departe de lume, departe de tot. Si acolo, intre padure si marea azur, biserica. O capela mica, de un alb imaculat, pe plaja. O singura data s-a deschis si aveam sa descopar inauntru icoana Sfintei Paraschiva. Ce combinatie aiuritoare de lucruri care-mi fac bine…
Toata vacanta am mers pe urmele personajului din Magicianul. Liceul parasit, desi inca impunator. Centrul insulei, cu cladiri de secol XIX, amestecate cu traditionalele case grecesti, albe, cu ferestre colorate… Un loc ce-si poarta istoria razboaielor si povestile atat de demn, incat mi-a fost teama ca nu cumva noi, turistii sa-i stricam magia. Caci da, e un loc magic.
Multa vreme, am refuzat sa povestesc despre Spetses. Nu voiam s-o impart. Era deja in sufletul meu. In mine. Cum e si acum. Au trecut cinci ani de atunci si inca mi-e dor de cea mai frumoasa insula.
Insula Magicianului…

PS. Nu am pus fotografii, pentru ca vreau sa ti-o imaginezi. Si daca n-ai citit Magicianul, sa-l cauti.